Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Blog

Evde Kompost Nasıl Yapılır?
Evde Kompost Nasıl Yapılır? Evinizde sağlık bir kompost için öncelikle uygun bir yer belirleyin. Hava ve nem dengesini iyi ayarlayın. Bu nedenle 3 günde bir karıştırmanız faydalı olacaktır. Kolay karışım için yer seçimine dikkat edin. 1 metreküplük bir alanınız varsa sağlıklı bir üretim yapabilirsiniz.
Dip Tarama İzin Belgesi
Dip tarama ve boşaltım faaliyetinde bulunmak isteyenler, Dip Tarama Çevresel Yönetim Planını sunmak, inceletmek ve Dip Tarama Uygunluk Belgesi almakla yükümlüdür.
Atık Yağların Çevreye Etkisi
Sanayileşme ve makine kullanımının artmasıyla daha çok kullanır hale gelen yağlar, ekotoksik olması sebebiyle atık yönetiminde özel olarak ele alınması gereken atık türüdür.
Yasal Belgeler
Çevremizi korumak için kurumsal olarak yüklü olduğumuz sorumluluklarımızı, çeşitli yetkili birimler sayesinde belgelendirmek ve yürütmek kurum bazlı çevre yönetimini gerçekleştirmemiz adına mecburidir.
"Yok Olmak" Ne Kadar Sürer?
Doğada vücudumuzun kaybolması bile birkaç gün sürerken çevreye attığımız atıkların hemen kaybolması söz konusu bile değildir. Yok olmak zaman ister, peki çevremizin o kadar zamanı var mı?
Çöpten Enerji = LFG
Katı atıkların çoğunu geri dönüştürerek ekonomiye ve çevremize katkı sağlayabildiğimiz gibi, bunlardan elde ettiğimiz enerji ile de çevremize nefes olabildiğimiz bir gerçektir. Ama nasıl?
Kül Olmak
Ormanlar, içerisinde sayılamayacak kadar çok canlıyı barındıran ve gezegenimizin akciğerleri olan ağaçların oluşturduğu büyük bir ekosistemdir.
3 Soruda Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi
Akaryakıt istasyonları, Tamirhaneler, Servisler, Kamu kurum/kuruluşları, Belediyeler, Madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve Diğer motor yağı...
Gazeteden Bitkiye
Gazeteden Bitkiye Japonya’nın bitkiye dönüşen gazetesi ‘The Mainichi Shimbunsha’ yı duymuşsunuzdur. Duymayan varsa bu yazıya bir göz atın derim.
Dünya Sıcaklığındaki Artışın Çevreye Etkileri
Yapılan araştırmalar sıcaklık farkının 1,5°C olması durumunda dünyamızın geri dönüşü olmayan bir yıkımla karışılacağı yönündedir.
Home Office’iniz Çevre Dostu Mu?
Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle artık binlerce kişi evden çalışmalarını sürdürüyor. Madem evlerimizi ofise çevirdik çevresel boyutta neler yapabileceğimizi biliyor muyuz?
Çevre Felaketleri
Çevre Felaketleri Değerli okurlarımız, bu yazımda sizlere son 50 yıl içinde insanların dünyaya nasıl zarar verdiğinin en büyük kanıtı olan 5 büyük çevre felaketinden bahsedeceğim.
Sürdürülebilir Yaşam İçin Enerji-Çevre İlişkisinin Önemi
Sürdürülebilir Yaşam İçin Enerji-Çevre İlişkisinin Önemi Günümüzde teknolojide kaydedilen ilerlemeler, hızlı üretim-hızlı tüketim anlayışının ortaya çıkması ve yaygınlaşması, ulaşım ağlarının çokluğu ve çeşitliliği dünya genelindeki nüfusun ihtiyaç ve taleplerinin artmasına ne kadar tesir ediyorsa; bu ihtiyaç ve taleplerin karşılanması için gereksinim duyduğumuz enerji miktarına da bir o kadar etki ediyor demektir.
Sıfır Atık Yönetmeliği
Sıfır Atık Yönetmeliği Sıfır Atık, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde başlatılmış bir atık yönetim sistemidir.
Exxon Valdez Tanker Kazası
Exxon Valdez Tanker Kazası Değerli okurlarımız, bu yazımda sizlere Denizcilik Endüstrisinde Deepwater Horizon kazasından sonra 2. sırada yer alan Exxon Valdez tanker faciasından bahsetmek isterim. Yazım biraz uzun olacağından, çayınızı, kahvenizi hazır ediniz.
Çöpe Atma Kompost Yap
Çöpe Atma Kompost Yap! Dünya nüfusunun hızlı artışı, sanayileşme, tüketim çılgınlığı, aşırı fastfood talebi, özel sektörün bu talebi karşılama ve para kazanma isteği, yoğun teknoloji kullanımı, kullanılan teknolojinin çevreye olan olumsuz etkilerinin göz ardı edilmesi milyonlarca yıldır devam eden ekolojik dengeyi olumsuz yönde etkilemiş ve çevrenin zarar görmesine neden olmuştur.
Hayalet Ağlar
Hayalet Ağlar Hayalet ağlar, denizlerde ve okyanuslarda bırakılmış, ıskartaya çıkartılmış ya da kaybolmuş ticari balıkçılık ağlarına ve oltalara verilen genel isimdir. Hayalet ağlar sucul yaşamı ciddi şekilde tehdit etmektedir. Her yıl milyonlarca deniz canlısı bu ağlara takılarak, dolanarak hayatlarını kaybetmektedir. Kabuklu deniz canlıları, balinalar, kaplumbağlar, yunuslar, kuşlar ve köpek balıkları bir çok canlıdan bazıları olarak örnek gösterilebilir. Tahmini olarak hayalet ağlar balık popülasyonunun %10’unun kaybına sebep olmaktadır.
Çernobil Orman Yangınları Ve Ortaya Çıkardığı Çevresel Tehdit
İçinde bulunduğumuz bu zor günlerde, 4 Nisan 2020 tarihinde endişe verici bir gelişme daha yaşandı. Çernobil yakınlarında başlayan bir orman yangını tüm dünyayı endişelendirdi.
Sanayi Bölgesi Topraklarında PCB
Sanayi Bölgesi Topraklarında Poliklorlu Bifenillerin (PCB’lerin) Giderimi Yirminci yüzyılın ortalarına doğru hızlı nüfus artışı ile birlikte, tarım ve diğer alanlardaki sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak, toprak kirliliği artmaya başlamıştır (Gülçiçek, 2011). Toprak, yapısı itibari ile hava ve suya göre tamponlama gücü daha fazla olan bir materyal olduğundan kirliliğin fark edilmesi zaman almaktadır (Dönmez, 2012).
Geçici Depolama Alanları
Geçici Depolama Alanları Atık alanı nasıl yapılır merak ediyor musunuz? Atık alanı neden gereklidir diye kendinize soruyor musunuz? Ya da firmanızı atıklarını boş arazilere dökmekten ceza mı yediniz? Atık alanı ile ilgili tüm bilgilere bu blog yazımda bulabilirsiniz.
Sıfır Atık
Sıfır Atık Nedir? Sıfır Atık Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde başlatılan özellikle kamusal alanlardaki kaynak kullanımını ve atık oluşumun...
Atık Yönetim Planı Nedir? Nasıl Olur?
Atık Yönetim Planı Nedir? Nasıl Olur? Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler ve sanayileşme ile beraber artan hızlı nüfus artışı sonucu, insan faaliyetlerine bağlı olarak çevresel tahribat hızla artmaktadır. Ortaya çıkan bu çevresel tahribatın önüne geçmek mümkün. Nasıl mı? Ofisinizde, fabrikanızda, evinizde kısacası olduğunuz her yerde atık yönetim planı uygulayarak.
Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur?
Sıfır Atık Sistemi Nasıl Kurulur? Sıfır Atık Sistemi; kaynak kullanımının ve atık oluşumunun azaltılması, oluşan atığın çevreye olan zararını en aza indirecek şekilde yönetilmesi ve ekonomiye yeniden kazandırılması temeline dayanan bir atık yönetim hedefidir.
Türkiye Materials Marketplace
Türkiye Materials Marketplace Doğal kaynakları tüketme hızımız, doğanın onları yeniden üreterek bize sunma hızını geçeli epey zaman oldu. Bugün dünyanın üretebildiğinin 1.6 katını tüketiyoruz. İşte bu nedenle kaynakların daha sürdürülebilir ve daha verimli bir şekilde yönetimi, günümüzde kaçınılmaz bir gereklilik.
Atıksız Hayat Mümkün Mü?
Dünya üzerinde 7,53 milyon insan yaşamakta ve bir kişinin litaratür verilerine göre oluşturduğu atık miktarı 1,17 kg. Bu durum, dünya üzerinde her gün yaklaşık 8.190.000 ton atık oluşması demek oluyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü
5 Haziran Dünya Çevre Günü Nedir? İnsanlık tarihi boyunca uygarlıkların gelişmesi, nüfusun ve sanayileşmenin artması ile birlikte çevre sorunlarında da kümülatif olarak artış gözükmektedir. Doğal kaynakların hızla azalması, hava, su, toprak kirliliğinin artması ile ekosistem üzerindeki canlılık, ciddi tehdit altındadır. Bu çevre sorunları karşısında bugünü ve geleceği koruma sorumluluğu ise insanlık üzerinde her geçen gün önemini arttırmaktadır.
22 Nisan Dünya Günü
Dünya Günü, ilk kez 1969 yılında John San Francisco’da düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehdit ve sorunlara dikkat çekmek amacıyla özel bir gün düzenlemesi fikri ile ortaya çıkmıştır.
Döngüsel Ekonomi Nedir?
Döngüsel ekonomi ürün, malzeme ve kaynakların değerinin ekonomide olabildiği kadar uzun tutulduğu ve atık miktarının en düşük olduğu ekonomi türüdür.
Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü
Bu proje, 1998 yılında oluşturulmuş olan Avrupa Komisyonunun Eşleştirme Programına dâhildir. Bu program, AB üyeliğine aday ülkelerin kurumsal reformlar ve İdarenin modernize edilmesi projelerinin eksenini oluşturmaktadır.
Kendi Kendini Temizleyen Deniz: Saros Körfezi
Dünya üzerinde kendi kendini temizleyen yalnızca birkaç denizden biri olan Saros Körfezi jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenetik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması amacıyla 2010 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir.
İş Yeri Açma Ve Çalıştırma Ruhsatı
Yurtdışına çıkmak için pasaporta, bir ülke vatandaşı olmak için kimlik belgesine ihtiyacımız olduğu kadar bir iş yeri açmak için de İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatına ihtiyacımız vardır.
5 Adımda Daha Çevreci Ofis Ve İş Yerleri İçin Öneriler
Dünyamız çevre kirliliği, iklim değişikliği, su kaynaklarının azalması gibi önemli küresel sorunlarla boğuşuyor. Bu noktada gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ekolojik ayak izimizi azaltmak başlıca sorumluluğumuz haline geldi.
Marmara Denizi Ölüyor
Marmara Denizi’nin 11.350 km2’lik alanının neredeyse tamamında görülen, deniz salyası olarak da bilinen müsilaj sorununu yüreklerimiz sızlayarak takip ediyoruz.
Müsilaj Tehlikesi
Doğamızın kendi kendini iyileştirebilme yetisinden mütevellit, kendisine yapılan haksızlıklara somut tepki verebilmesi uzun vadede olmaktadır.
Atıkların Evi: Geri Dönüşüm Tesisleri
Her geçen gün, bir insanın sosyal ve ekonomik faaliyetleri doğrultusunda ortaya kullanım süresi dolmuş ve artık çevremiz için zararlı hale gelen, halk dilinde “çöp”ler meydana gelmektedir. Onların yüzde yüz geri dönüştürülmesi bizim kızıl elmamızdır.
Geri Dönüştürülebilir Yemek Takımı: The Pebble
ABD’li şarkıcı Pharrell Williams tarafından piyasaya sürülen The Pebble yemek takımını duydunuz mu?
İçme Suyunda Dezenfeksiyona Bağlı Olarak THM Oluşumu
Bir suyun içerdiği patojenik mikroorganizmaları halk sağlığı standartlarına göre tehlikesiz seviyelere kadar indirgeyerek, güvenle içilebilecek hale getirilmesi işlemine suyun dezenfeksiyonu denir.
Biyoçeşitlilik – 5 Haziran Dünya Çevre Günü
1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
Küresel Isınmayı Engellemek Mümkün Mü?
İnsanoğlu ilk çağlardan beri çevreyi fazlasıyla etkilemiştir ve etkilemeye devam ediyor. Günümüzde de etkisini fazlasıyla hissettiğimiz küresel ısınmanın etkilerini nasıl engellerim hiç düşündünüz mü? O zaman gelin birlikte bakalım.
Gemilerde Enerji Verimliliği
Günümüzde dünya yükünün hacim olarak yaklaşık %85’i, petrol ve petrol türevlerinin ise %97’si denizyolu ile taşınmaktadır.
Tek Kullanımlık Maske Eldiven Gibi Hijyen Malzeme Atıklarının Yönetimi
Covid-19 virüsü; tüm dünyada ve ülkemizde etkisini göstermeye devam ederken, hepimizin, virüsün yayılmasını önlemek, kendimizin ve etrafımızdakilerin...
Tıbbi Atıkların Sınıflandırılması ve Bertaraf Yöntemleri
Bildiğiniz üzere, Aralık 2019’dan itibaren Çin’de ortaya çıkan daha sonra kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgını ile savaşmaktayız. Bu yazımda sizlere tıbbi atıkların bu süre zarfında nasıl bir süreçten geçtiğini, tıbbi atıkların nasıl sınıflandırıldığı ve en önemlisi tıbbi atıkların nasıl bertaraf edildiğinden bahsedeceğim.
Covid-19’un Karbon Ayak İzine Olan Etkisi
Hava canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için mutlak gerekli bir koşuldur. Canlılar hava olmadan birkaç dakika içinde yaşamlarını kaybedebilirler. Ancak havanın olması tek başına yeterli değildir, temiz havanın var olması hem şimdi hem de yaşamın sürdürülebilir olması için gerekli ve zorunludur.
Bir Damla Su Hayat Demektir. Önemi İse Çok Daha Fazlası!
Yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirebilmek ve hayatta kalabilmek için iki temel maddeye oksijene ve suya ihtiyacımızın olduğunu biliyoruz.
Su Ayak İzi
Su ayak izi, üretim ve tüketim süreçlerinde, doğrudan veya dolaylı olarak tüketilen su miktarını gösteren bir indikatördür.
Yeşil Ekonomi
Dünya üzerinde yaşamını sürdüren tüm canlıların gelecekte ihtiyacını duymasını istemeyeceği tek bir şey var; Yeni bir dünya!
Çevre Etiketi
Çevre Etiketi Nedir? Çevre etiketi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan, bir ürünün hammadde aşamasından bertarafına kadar olan tüm...
Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları
Su tüketiminin yoğun olduğu tekstil sektöründe genelge ile birlikte su tüketiminin azaltımı ve bilinçsiz yer altı suyu tüketimini engellemek açısından işletmede tüketilen su miktarının ölçülmesi, izlenmesi ve debisi cihazlar ve otomatik kapatma vanalarıyla kontrol altına alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Tekstil Atıksularının Arıtılarak Geri Kazanımı
Tekstil Endüstrisi günümüzde ekonomik büyüklük ve sağladığı istihdam kapasitesi ile dünya ekonomileri içerisinde hala önemli bir yer tutmaktadır.
Arıtma Tesislerinin Maliyetleri
Yaşadığımız şu günlerde arıtma tesislerinin maliyetleri hiç olmadığı kadar merak ediliyor. Ancak konuyu daha iyi anlamak için biraz başa, alıp daha geniş bakalım.
Arıtılmış Atıksuların Geri Kazanımı Yeniden Kullanımı
Çağımızın en büyük sorunu nedir? Gelişen ve gelişirken sürekli tüketen bir canlı ırkı olarak, neredeyse %70’i su olan bir gezegene sahip olduğumuz halde su kıtlığı çekiyor olmamız mı, yoksa bunun bilincine hala varamamış olmamız mı?
Suyun Can Olabilmesi İçin Bir Rehber: "Atıksu Arıtma Tesisi Teknik Usuller Tebliği"
Bir yere atık su arıtma tesisi yapmak için bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri de oraya ait nüfus verileridir.
Kimyasal Madde Satın Alan İşletmeleri Bekleyen Tehlikeler ve Alınması Gereken Önlemler
Kimyasal Madde Satın Alan İşletmeleri Bekleyen Tehlikeler ve Alınması Gereken Önlemler Endüstrinin hızlı bir ivme ile yükselmesi sonucunda kimyasal maddelerle sürekli olarak temas halindeyiz. Kimyasal maddeler ile ilgili birçok yeni düzenleme geliyor, fakat gündelik iş hayatında yeni gelişmeleri çoğu zaman gözden kaçırabiliyoruz. Tehlikeli kimyasal maddelerin yönetimi ülkemizde ciddi derecede önem gerektiren bir alan olup, bu konuda ülkemizde 27 adet yasal düzenleme vardır. Dolayısıyla kullandığımız kimyasalların tesisimizde sadece MSDS’inin (Malzeme Güvenlik Formu) bulunması asla yeterli değildir.
Arıtma Tesislerinde Mekanik Önleyici Bakım ve Kontroller
Arıtma Tesislerinde Mekanik Önleyici Bakım ve Kontroller Önleyici periyodik bakımlar, konusunda ehliyetli yetkin personel ya da yetkin servis tarafından yapılmalıdır. Rutin kontroller ise arıtma işletme operatörü tarafından aksatılmadan yapılmalıdır. Elektrik panolarına yetkisiz personeller müdahale etmemelidir. Haftalık öz muayenesi yapılmalı, minimum 6 ayda bir önleyici periyodik bakımları ehliyetli personel yada yetkili servise yapılmalıdır. Minimum yılda 1 defa pano topraklama ölçümleri yetkili kişi yada firmalara ölçtürülerek raporlanmalı, ayda 1 defa yetkili servis tarafından topraklama kontrolleri yapılmalıdır.
Atıksu Arıtma Tesisi Tasarım Süreci - Projeden Sahaya
Artemis Arıtım olarak yirmi yılı aşkın süredir alanında yetkin mühendis ekibi, uzman danışman kadrosu ile ağırlık olarak özel sektöre hizmet vermekteyiz.
Atıksu Geri Kazanım Sistemlerinin Önemi
Su Kaynakları Tükeniyor mu? Su; tüm canlıların yaşayabilmesi için gerekli olan en önemli doğal kaynaklardan biridir. Su, hayatın her evresinde; insan kullanımında, endüstrilerde, enerji üretiminde, ekonomide yani kısacası her alanda olmazsa olmaz ihtiyaçlarımızdan biridir.
Atıksu Arıtma Tesislerinde İSG
Atıksu Arıtma Tesislerinde İSG Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu İş Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği’ne göre atıksu arıtma tesisleri çok tehlikeli sınıfta yer almaktadır. Bundan dolayı arıtma tesisleri bünyesinde birçok riski barındırmaktadır. Bu riskler; kimyasal maddelere (katı-gaz-sıvı) maruziyet, düşme, bulaşıcı hastalıklar, solunum, sindirim ve sinir sistemi rahatsızlıklarıdır.
Atıksu Arıtımında Sektör Tanımlama
Atıksu Arıtımında Sektör Tanımlama Artemis Arıtım, birçok sektörün ihtiyacını karşılayabilecek bilgiye, birikime, tecrübeye sahip ve teknolojik yeniliklere daima açık, mevcut başarısı ile yetinmeyen her zaman bir sonraki adımı planlayarak doğru ve sürekli işler yapmayı hedefleyen bir kadroya sahiptir. Bu bilinçte olarak, arıtma konusunda firmalara en sağlıklı hizmetleri verebilmek için en önemli ve en büyük adım ‘’sektör tanımlamasını’’ doğru bir şekilde yapmaktır.
Arıtma Tesislerinde Çevre Mühendisi Çalıştırılma Zorunluluğu
Arıtma Tesislerinde Çevre Mühendisi Çalıştırılma Zorunluluğu 23.05.2019 tarihinde yayınlanan 30782 sayılı Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ ile atıksu arıtma tesislerinde çevre mühendisleri istihdamı hakkında bazı düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.
Tekstilde Boyama Prosesi Ve Oluşan Atıksuyun Çevresel Etkileri
Tekstilde Boyama Prosesi Ve Oluşan Atıksuyun Çevresel Etkileri Antik çağlardan itibaren kumaş boyama için kullanılan maddeler sadece bitki, böcek, ve kabuklular gibi doğal kaynaklardan sağlanmaktaydı. Bu durum 19. yüzyılın ortalarına kadar sürdü. Çivitotundan mavi, sarı muhabbet çiçeğinden sarı rengin elde edilmesi gibi.
Denizcilik Yaptırımları
Denizcilik Yaptırımları Denizcilik endüstrisinde geçmişten günümüze kadar bir çok kaza meydana gelmiş, bir çoğu gerçekleştiği bölgede doğal yaşamı, ekonomiyi ve insan sağlığını ciddi şekilde etkilemiştir. Bu kazaları takiben Dünya genelinde yürürlükte olan sözleşmelerin, kanunların, belirleyici unsurların eksiklikleri görülmüştür. Bir çok konuda ise ciddi şekilde açıklar olduğu belirlenmiştir.
Atıksu Deşarjına Bağlı Olarak Göl Kirlilikleri
Atıksuların alıcı ortama deşarjı denildiği zaman aklımıza gelen ortamlardan biri de göllerdir. Göller bu sulardan doğrudan etkilenebildikleri gibi...
Aerobik Biyolojik Arıtmada Oksijen
Biyolojik arıtmanın amacı; atıksularda bulunan çökelmeyen kolloidal katıları pıhtılaştırarak gidermek ve organik maddeleri kararlı hale getirmektir. Evsel atıksularda organik madde kadar azot ve fosfor gibi besi maddelerinin de giderilmesi önemlidir.
Atıksu Arıtımında Ozon Kullanımı
Atıksu Arıtımında Ozon Kullanımı Ozon üç oksijen atomundan oluşan gaz halinde bir moleküldür. Oksijen molekülünün (O2) kararlı haline karşın, ozon (O3), kararsız bir moleküldür.
Biyolojik Arıtmanın Temelleri
Biyolojik Arıtmanın Temelleri Bilindiği üzere en genel tanımıyla, biyolojik arıtma; atıksu içerisinde fiziksel ve kimyasal proseslerde giderilemeyen organik maddelerin, besin ve enerji kaynağı olarak mikroorganizmalar tarafından kullanılıp atık sudan uzaklaştırılmasıdır.
Atıksu Atık Değil Önemli Bir Kaynaktır
Atıksu Atık Değil Önemli Bir Kaynaktır Dünyadaki kullanılabilir su kaynakları hızla azalırken, alıcı ortamlar dediğimiz deniz, göl ve akarsular gittikçe kirleniyor. Bu sorunları yaratan insanoğlu hem tüm canlı hayatı hem de kendi geleceği için ekolojik sürdürülebilirliği sağlayacak çözümler üretmelidir.
Atıksu Arıtma Tesisi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu yazıda arıtma tesisi tasarımında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda genel bir bilgilendirme yapılmıştır.
Medeniyetin Hammaddesi Bakır
Tarih öncesi dönemde insan; temel ihtiyaçlarından olan beslenmeyi, avcılık ve toplayıcılık yolu ile barınma ihtiyacını ise doğada hazır bulduğu mağara, ağaç kavukları ya da kaya barınaklarıyla gidermiştir. Bu faaliyetler, göçebe bir hayat tarzını tetiklemiştir.
Yerkürenin Karadelikleri Obruklar
Obruklar, tüm dünyada devasa boyutlara ulaşan ve hepimizin merak ettiği bir oluşumdur. Yer altında metrelerce derinlikte doğal yollarla oluşan bu göçükler son zamanlarda yaşanan küresel ısınmanın etkilerinin aslında hangi boyutlara ulaştığını bizlere net bir şekilde gösteriyor.
Yüzey Kimyasal İşlemlerinde Arıtmanın Önemi
Yüzey işlem tüm toz ve yaş boyaların, metal kaplama işlemlerinin verimliliğini arttırmak için kullanılır.
Biyogaz Tesisinden Kaynaklanan Atıksuların Arıtılması
Biyogaz; atıksu çamuru, belediye katı atıkları, tarımsal atıklar ve hayvansal atıklar gibi biyokütlenin anaerobik arıtma sonrası üretilebilen yenilenebilir bir enerji kaynağıdır.
Arıtma Tesisi Tasarımları
Günümüzde birçok firmanın atıksu arıtma tesisi kurma zorunluluğu mevcuttur. Ancak atıksu arıtma tesisleri büyük yatırım ve işletme maliyetleri gerektirmektedir. Bu nedenle firmalar bu tür bir yatırıma girerken uygun tasarımın yapılmasına dikkat etmelidirler.
Membran Biyoreaktörler (MBR)
Atıksu arıtımında uygulanan konvansiyonel sistemler özellikle sanayideki gelişmeler sonucu ortaya çıkan atıksu kirlenmesinde istenilen çıkış suyu kalitesine ulaşmada yetersiz kalmıştır.
Atıksu Bilgi Sistemi Genelge Değişikliği
2020/17 Sayılı ve 15/06/2020 tarihli “Atıksu Bilgi Sistemi Genelgesi” ile birlikte 05.05.2015 tarih ve 2015/6 sayılı “Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi” ve 23.06.2006 tarih ve 2006/15 sayılı “Atıksu Arıtma Tesisleri için İş Termin Planı Genelgesi” yürürlükten kaldırılmıştır.
Suyun Yeniden Kullanımı Artık Bir Seçim Değil Zorunluluktur!
Tatlı su, gezegendeki mevcut suyun yalnızca %2,5’ini temsil ediyor.
Cevabı Net Olmayan Soru; Evlerde Arıtma Kullanılmalı Mı?
İnsanların içmede binlerce yıl kullandığı su, artık temizlenmeye muhtaç hale geldi.
Denizimizi Tertemiz Bir Şekilde Koruyacağız
Biz kara canlıları olarak her ne kadar sadece inşa ettiğimiz evimizi korumak ve temiz tutmakla yükümlü olduğumuzu sansak da, aslında bize bahşedilen evimizi, yani çevremizi korumak bizim en büyük sorumluluğumuz.
BOİ ve KOİ Parametreleri Nedir Ne Değildir?
BOİ ve KOİ Parametreleri Nedir Ne Değildir? BOİ ve KOİ parametreleri, Çevre Mühendisliğinde su kaynaklarının kirlenme derecelerinin belirlenmesi, atıksuların kirletme potansiyellerinin saptanması ve arıtma tesislerinin tasarımı ve işletilmesi gibi konularda temel öneme sahip iki parametredir.
Virüslerin ve Bakterilerin Dezenfeksiyonunda Ozon Kullanımı
Ozon gazı ile ilgili daha önce yazdığımız (Atıksu Arıtımında Ozon Kullanımı) yazımızda, ozonun atıksu arıtımında kullanılmasının faydalarından bahsetmiştik. Bu yazımızda ise günümüzde yaşamımızı etkisi altına alan Covid-19 virüsü ve benzeri virüslerin, bakterilerin dezenfeksiyonu için ozon gazının kullanılabilirliğinden bahsedeceğiz.
Endüstri 4.0 ve Çevre
Modern sanayi gelişimi birkaç yüz yıldır sürmüş ve günümüze gelinceye kadar üç büyük sanayi devrimi ortaya çıkmıştır. Şu an ise Endüstri 4.0 olarak adlandırılan dördüncü sanayi devrimine girilmiştir.
Türkiye Genelinde Su Kaynaklarının Durumu
Türkiye Genelinde Su Kaynaklarının Durumu Türkiye artan nüfusu, gelişen ekonomi ve sanayisi ile bilinenin aksine su zengini bir ülke değildir. Aksine Türkiye, “su fakiri” olma yolunda ilerlemektedir.
Dünya Genelinde Su Kaynaklarının Durumu
Dünya Genelinde Su Kaynaklarının Durumu Yeryüzündeki toplam su hacmi 1,4 milyar km3’ tür. Dünyadaki tatlı su kaynakları toplam su hacminin yaklaşık %2.5’tir. Bu miktarın %68,7’si (24 milyon km3’ü) buz ve kar olarak dağlık bölgelerde, Antarktika ve Arktik’te, %30,1’i ise (8 milyon km3) yeraltı suyu olarak bulunmaktadır [1].
5G Teknolojisi ve Covid-19 Üzerindeki Etkisi
YouTube platformu üzerinde 5G teknolojisinin Covid-19 virüsünün yayılmasına yardım ettiğini iddia eden videolar ortaya çıktı. Gelin bu olayın gerçekliğini birlikte öğrenelim.
Suyumuz Sınırlı Dikkatli Kullanalım
Kovid-19 tedbirleri gereği hijyen kurallarına had safhada uyuyoruz ancak, bunu yaparken suyumuzun sınırlı olduğunu unutmadan dikkatle hareket etmemiz gerekiyor.
Yosunların Enerji Kaynağı Olduğunu Biliyor Muydunuz?
Yosunların Enerji Kaynağı Olduğunu Biliyor Muydunuz? Dünya nüfusunun hızlı artışı, sanayileşme, endüstriyelleşmenin artışı enerji tüketiminin hızlı bir şekilde artmasına neden olmaktadır. Artan nüfus ve sanayileşme, enerji tüketimini her yıl ortalama %4-5 oranında arttırmaktadır.
Arıtma Tesislerinde Dijital Devrim Yaşanacak
Endüstriyel arıtma tesislerinin dijitalleşmesinden ve Endüstri 4.0 altyapısına uygunluğundan bahsetmeden önce arıtma tesislerinde otomasyondan...
Atıksu Arıtma Tesislerinde Otomasyon ve SCADA Uygulamaları
Bilgi teknolojisindeki gelişmelerin ürünü olan otomasyon ve scada sistemlerini sektörler kendi ihtiyaçlarına göre şekillendirmekte proses, üretim, makinaların çalışması gibi basamaklar otomasyona bağlı olarak çalışmaktadır yani bir nevi otomasyon kontrolünde çalışma olmaktadır.
Çevre Danışmanı Yetiştirme Programı
Sektörün ilk ve tek Çevre Danışmanı Yetiştirme Programı ile kariyer yolculuğuna Artemis Arıtım ile başla!
Mentor-A
Sektörel bilgi, birikim ve deneyimimizi çevre mühendisi adayları ile paylaşabilmek, onların kişisel-mesleki gelişimlerini desteklemek ve kariyer yolculuklarına ışık olabilmek adına Mentor-A | Çevre Mühendisi Gelişim Programı tasarladık.
Çevre Mühendisi Gelişim Programı
1988 yılından günümüze Arıtma Tesisleri, Atık Kabul Tesisleri, Çevre Yönetimi, Analiz ve Ölçüm, Arıtma Kimyasalları, Servis ve Bakım gibi faaliyetlerimizi, güçlü referanslarımızla, uluslararası bilgi ve tecrübeye sahip mühendislerimizle, Artemis Arıtım olarak YTÜ Teknopark İkitelli yerleşkesinde bulunan ofisimizde sürdürüyoruz.
Ofiste Yaşam
Yeni nesil çalışma ofislerinde teknoloji kullanımları, mekanın esnekliği, doğal malzemelerin maksimize edilmesi, düşük enerji maliyetleri, yüksek çalışma performansı, çalışma ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi gibi mekansal analizler ve veriler artık gündemimizde.
Great Place to Work Artemis Arıtım
Artemis Arıtım ailesi olarak, 20. yılımızda katılmış olduğumuz Great Place to Work® yolculuğumuzda, çalışanlarımızın mevcut kurum kültürü hakkındaki...
Gelişim Yolculuğu
Sektörel bilgi, birikim ve deneyimimizi çevre mühendisi adayları ile paylaşabilmek, kişisel-mesleki gelişimlerini desteklemek ve kariyer yolculuklarına ışık olabilmek amacıyla çıktığımız yolun ilk etabını 12 Şubat’ta tamamladık.
Çevre Mühendisinin Kariyer Yolculuğu
Çevre Mühendisi Kariyer Yolculuğu İnsan Kaynakları alanında çalıştığım süre boyunca deneyimlediğim ve gözlemlediğim bazı süreçler hakkında çevre mühendisi adaylarına faydalı olabileceğini düşündüğüm birkaç paylaşımda bulunmak isterim.
Molozdan Yükselen Bir Şehir
Molozdan Yükselen Bir Şehir 2014 Yılında Avrupa’nın Yeşil Başkenti seçilen Kopenhag’da 10 kişiden 4’ü bisiklet kullanıyor. 390 km’den daha fazla bisiklet şeritleri var. Şimdi ise yeni bir hedefi var. 2025 yılında nötr CO2 şehir haline gelmek! Şehre göçün artmasıyla gelecek on yılda sırf Kopenhag’ın nüfusunun %15 oranında artması bekleniyor.
Sıfır Günü "Day Zero"
SIFIR GÜNÜ “Day Zero” Dünya yüzeyinin %70’i sularla kaplı olmasına rağmen su, özellikle içme suyu oldukça az. Rezervlerin yalnızca %3’ü tatlı sulardan oluşuyor.
Arılar İçin Otel
Arılar İçin Otel Dünyada bilim insanları arı popülasyonunun azalmakta olduğu konusunda alarm çanları çalmaktadırlar. Oysa Amsterdam’da yabani ve bal arısı türlerinin çeşitliliği bu şehirde 2000 yılından itibaren %45 artış göstermiştir.
Büyükbaş Hayvan Çiftliklerinde Atıksu Arıtımı
Ülkemizin tüm bölgelerinde küçük ve büyük baş hayvan çiftlikleri bulunmakta olup yetiştirilen hayvanların idrar ve dışkılarının su ile uzaklaştırılması sonucunda yüksek kirletici konsantrasyonlara sahip atıksular oluşmaktadır.
Gıda Sektöründe Atıksu Arıtımı
Atıksu içeriğindeki organik maddelerin ve diğer tüm kirletici yüklerinin arıtımı yapılmadan toprağa ya da alıcı ortama deşarj edilmesi demenin bir başka yolu da “doğaya savaş açılması” demektir.
Barajlar ve Hidroelektrik Enerjisi
Dünya'da barajın ilk defa M.Ö. 4000 yılında Nil nehri üzerinde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Uzunluğu 110 metre ve yüksekliği 12 metre olan barajın, sulama ve içme suyu amaçlı kullanıldığı kayıtlara geçmiştir.
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri