Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Yüzey Kimyasal İşlemlerinde Arıtmanın Önemi

Yüzey işlem tüm toz ve yaş boyaların, metal kaplama işlemlerinin verimliliğini arttırmak için kullanılır.

Yüzey işlem eğer ürüne doğru uygulanırsa ürünün hem korozyona karşı direnci artar hem de ürüne uygulanacak kaplama malzemesinin yüzeye tutunma kabiliyetini arttırır. Yüzey işlem doğru yapılmazsa yapılan boya ya da kaplama ne kadar iyi olursa olun yüzeyde tam teması önleyen yağ, pas, gres, oksit tabakası vb. malzemeler kaplama malzemesinin yüzeye tutunmasını engelleyecektir.

Yağ Alma Prosesi Nedir?

Yağ alma prosesi yüzey işlemlerde kullanılan ilk ve en önemli prosestir. Metallerin hava ile reaksiyonunu engellemek için yüzeylerine yağ uygulanır. Bu yağ metalin boyama, fosfatlama ve kromatlama gibi işlemlerin yapılmasını engellemektedir.

Yağ alma proseslerinde asidik, alkali ve nötr yağ alma kimyasalları kullanılır. Alkali yağ alma kimyasalları sıcak ortamlarda kullanılmaktadır. 60-95 °C arasında 5-10 dakikalık işlem süresi, %3-10 konsantrasyon yağ alma işlemi için yeterli olacaktır. Asidik yağ alma soğuk ortamda çalışabildiği gibi sıcak olarak çalışırsa verimi artacaktır. Bu tip yağ almalar metalde bulunan yağın yanında pas ve tufalını da alabilir. Nötr yağ almalar genelde sprey demir fosfatlama banyolarında kullanılır. Düşük konsantrasyonda, demir fosfat operasyonu çalışma sıcaklığında uygulama yapılabilir.

Bir metal parçasının üzerinde yağ kalıp kalmadığı en kolay durulama banyolarında anlaşılır. Durulanmış parçaların üzerinde su tanecikleri belirgin olarak kalıyorsa metalin yağı tamamen alınmamış anlamına gelmektedir. Böyle durumlarda yağ alma prosesi ürün üzerindeki kirleticiler temizlenene kadar tekrar edilmektedir.

Yüzey Kimyasal İşlemlerin Proses Banyolarında Ham Suyun Önemi

Bu proseslerde bulunan ana ve durulama banyolarında kullanılacak yüzey işlem kimyasallarının cinsine göre saf ve yumuşak su kullanmak önemlidir. Metal yüzeyinde yüzey işlemin doğru uygulanması için dikkat edilmesi gereken en önemli konu ana banyolar (yağ alma, fosfat, krom, nikel vb. ağır metal içeren banyolar) kurulurken kullanılacak suyun saf su ya da safa yakın su olmasıdır. Bunun nedeni Banyoların konsantrasyonlarındaki yüzdelerin hassas olması ve suda bulunan çözünmüş iyonların bu yüzdelere etki vermesidir. Banyoların yanlış kurulması ya da verimsiz çalışması sonucu yüzey işlem uygulanan ürünler kalite standartlarına uymamakta ve geri iade edilmektedir. Bu tür olaylar sonucu firmalar milyonlarca TL zarara uğrayabilmektedir.

İkinci olarak dikkat edilmesi gereken konu durulama banyolarının ya taşkan sistemleriyle tazelenmesi ya da belirli aralıklarla boşaltılarak değiştirilmesidir. Aynı zamanda Ana kimyasal banyoları da belirli zamanlarda boşaltılmalı ve yeniden uygun konsantrasyonlarda kurulmalıdır. Eğer bu işlemler düzenli olarak yapılmazsa ürün tam olarak durulanamaz ve kimyasaldan arındırılmadığından yüzey işlem başarısız olur.

Yüzey Kimyasal İşlemlerinde Atıksu Arıtma ve Geri Kazanımın Önemi

Durulama banyoları ve ana banyoların düzenli olarak değiştirilmesi ile oluşan atıksular uygun atık su arıtma tesislerinde arıtılmalıdır. Suya ihtiyacımızın çok arttığı günümüzde bu tür firmalarda oluşan atıksuların Atıksu arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra ileri arıtma yöntemleriyle yeniden kullanılması sağlanmaktadır. Bu sayede hem su tasarrufunun sağlanması hem doğal su kaynaklarının korunması hem de banyoların daha sık tazelenmesi için olanak sağlamaktadır.

İleri arıtma prosesleri sayesinde banyolardan çıkan atıksularda bulunan ağır metaller sudan ayrıştırılarak banyolara geri verilmektedir. Genelde kapalı çevrim olarak çalışan bu sistemlerde ters yıkamaya bağlı su kayıpları mevcuttur. Bu kayıplar banyo ihtiyaçlarına göre şebekeden beslenerek karşılanır. Firmalar ileri arıtım ve geri kazanım sistemlerine doğru yatırımları yapmaları durumunda, mevcut sularını kapalı çevrim şeklinde kullanabilecek ve bu sayede çok ciddi tasarruflar elde edebileceklerdir. Yapılacak ileri arıtım yatırımları her ne kadar işletmelerin gözünde büyüse de yaklaşık 1-2 yıl içerisinde bu sistemler kendilerini amorti edebilmektedir.

Artemis Arıtım firması olarak birçok yüzey işlem firmasının Atıksu arıtma tesisinin projelendirme, kurulum ve işletilmesinde faal olarak çalıştık ve çalışmaktayız. Bu nedenle SIFIR ATIKSU hedefiyle yola çıkarak kurulan Atıksu arıtma tesislerini günümüzde ve gelecekte kurmak başlıca hedeflerimiz arasındadır. Detaylı bilgi için firmamızla irtibata geçebilirsiniz.

Doğayı ve çevreyi korumak, insanların sürdürülebilir bir çevrede yaşamasını sağlamak bizim görevimiz.

 

Blog
Evde Kompost Nasıl Yapılır?
Dip Tarama İzin Belgesi
Atık Yağların Çevreye Etkisi
Yasal Belgeler
"Yok Olmak" Ne Kadar Sürer?
Çöpten Enerji = LFG
Kül Olmak
3 Soruda Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi
Gazeteden Bitkiye
Dünya Sıcaklığındaki Artışın Çevreye Etkileri
Home Office’iniz Çevre Dostu Mu?
Çevre Felaketleri
Sürdürülebilir Yaşam İçin Enerji-Çevre İlişkisinin Önemi
Sıfır Atık Yönetmeliği
Exxon Valdez Tanker Kazası
Çöpe Atma Kompost Yap
Hayalet Ağlar
Çernobil Orman Yangınları Ve Ortaya Çıkardığı Çevresel Tehdit
Sanayi Bölgesi Topraklarında PCB
Geçici Depolama Alanları
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri