Gazeteden Bitkiye Japonya’nın bitkiye dönüşen gazetesi ‘The Mainichi Shimbunsha’ yı duymuşsunuzdur. Duymayan varsa bu yazıya bir göz atın derim.
Döngüsel ekonomi ve sıfır atık kavramlarıyla artık daha sık karşılıyoruz. İşte tam bu noktada Japonya’da gerçekleşen bir uygulamadan bahsedelim. Teknoloji devi olarak bilinen Japonya, yeşilci uygulamalarıyla da dikkat çekiyor. Ülkenin en çok satan gazetelerinden biri olan Mainichi yüzde yüz geri dönüşümlü ve bitkisel malzemeden üretilmekte. Okuduktan sonra gazeteyi toprağa gömmeniz halinde gazete bitkiye dönüşüyor. Gazetede kullanılan mürekkepler sebze kaynaklı olduğundan doğaya zarar vermiyor, aksine gübre vazifesi görüyor. Bu yöntem kompost yapımında da elverişli olabilir.
The Mainichi Shimbunsha, yaptığı çevre çalışmaları ile tanınan Dentsu Inc. ajansı ile çalışarak böyle bir projeye imza attı. Bu projeyle beraber The Mainichi Shimbunsha‘nın tirajı %10 oranında artış göstermiş oldu.
Bu sürdürülebilir gazetenin karbon ayak izinin azaltımında da ciddi etkisi olduğunu söylemek gerekir. Karbon ayak izinin ne demek olduğuna değinirsek, küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen, sera etkisine yol açan gazların oluşumuna neden olan ve fosil yakıtların kullanımıyla atmosfere yayılan karbondioksit (CO2) salımının bireyin ve şirketlerin doğrudan veya kullandığı ürünlerin üretimi açısından enerji kullanımıyla dünyaya bıraktıkları zarar anlamına gelmektedir.[1]
Gündelik yaşantımızda tüketim alışkanlıklarımız çok fazla olduğundan bu gibi uygulamalar umut alanı yaratıyor.
Daha sürdürülebilir bir çevre için bu tarz uygulamaların yaygınlaşarak ülkemizde de görmek temennisi ve umuduyla.