Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Sanayi Bölgesi Topraklarında PCB

Sanayi Bölgesi Topraklarında Poliklorlu Bifenillerin (PCB’lerin) Giderimi Yirminci yüzyılın ortalarına doğru hızlı nüfus artışı ile birlikte, tarım ve diğer alanlardaki sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak, toprak kirliliği artmaya başlamıştır (Gülçiçek, 2011). Toprak, yapısı itibari ile hava ve suya göre tamponlama gücü daha fazla olan bir materyal olduğundan kirliliğin fark edilmesi zaman almaktadır (Dönmez, 2012).

Toprak Özellikle PCB gibi yarı uçucu organik bileşiklerin (YUOB’lerin) durak yeridir. PCB’ler, 209 farklı konjenerden oluşan,  klorlu bifenil molekülü içeren bir bileşik sınıfıdır (Beaudette, 1998).  PCB teknik karışım bileşenlerinin az bir kısmı, yaklaşık 80-100 PCB bileşeni doğada mevcuttur (Maervoet, 2004). PCB bileşenleri kokusuz, tatsız, soluk sarı renktedir.

PCB’ler bozunmaya karşı oldukça dirençli oldukları için çevrede uzun süre kalma eğilimi göstermektedir. Atmosfer havasında 10 gün süreyle kalabilirler (Kaya ve ark., 2002).  PCB’ler lipofilik özelliklerinden dolayı, sediment içerisinde, organik artıklara bağlanarak bulunurlar. Su gibi polar ortamlarda birikimleri ise düşüktür. Uçucu olmadıklarından havada kalıcı değildirler. Toprak ve sediment başlıca biriktikleri ortamlardır. Yarı uçucu bileşikler atmosfere karışabilmekte, yağmur ve karla çevreye dağılabilmektedir. Şekil 1’ de PCB içeren maddelere ait örnekler yer almaktadır.

Genel olarak PCB’ler üç yolla bertaraf edilebilmektedir:

1100oC’ ‘den yüksek ısılarda yakma,
Kimyasal metotlarla klorsuzlaştırma
Biyolojik (aerobik/anaerobik) metotlarla klorsuzlaştırma


Özetle sanayi bölgeleri, tarımsal alanlar ve kentsel yerleşimlerdeki topraklarda PCB kirlenmesi ve alınması gereken önlemlerle ilgili daha kapsamlı ilave çalışmalar yapılması gerekmektedir. Çünkü toprak kirliliği her geçen gün daha da ciddi boyutlara ulaşan önemli çevre problemlerinden birisini teşkil etmektedir.

 

Blog
Evde Kompost Nasıl Yapılır?
Dip Tarama İzin Belgesi
Atık Yağların Çevreye Etkisi
Yasal Belgeler
"Yok Olmak" Ne Kadar Sürer?
Çöpten Enerji = LFG
Kül Olmak
3 Soruda Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi
Gazeteden Bitkiye
Dünya Sıcaklığındaki Artışın Çevreye Etkileri
Home Office’iniz Çevre Dostu Mu?
Çevre Felaketleri
Sürdürülebilir Yaşam İçin Enerji-Çevre İlişkisinin Önemi
Sıfır Atık Yönetmeliği
Exxon Valdez Tanker Kazası
Çöpe Atma Kompost Yap
Hayalet Ağlar
Çernobil Orman Yangınları Ve Ortaya Çıkardığı Çevresel Tehdit
Sanayi Bölgesi Topraklarında PCB
Geçici Depolama Alanları
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri