5 Adımda Daha Çevreci Ofis Ve İş Yerleri İçin Öneriler

Dünyamız çevre kirliliği, iklim değişikliği, su kaynaklarının azalması gibi önemli küresel sorunlarla boğuşuyor. Bu noktada gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ekolojik ayak izimizi azaltmak başlıca sorumluluğumuz haline geldi.

Günlük hayatımızda sürdürülebilir tercihler yapmak küresel çevre sorunlarının çözümünde büyük önem taşıyor. En çok vakit geçirdiğimiz ofis ve iş yerlerinde de çevre dostu adımlar atarak tüketimi azaltmak ekolojik ayak izimizi küçültürken ofis maliyetlerini de azalmasını sağlıyor.

Peki daha çevreci ofis ve iş yerleri için neler yapılabilir ?

1- Kağıt Kullanımını Azaltın

Ofis ve iş yerleri kağıt tüketiminin ve kağıt israfının en yaygın olduğu yerlerdir. Daha çevreci bir ofis ve iş yeri  olmak için aşağıdaki önerileri uygulayarak kağıt israfını engelleyebilirsiniz.

  • Belgeleri yazdırmadan önce iki kez düşünün; Bir belgeyi yazdırmadan önce kendinize şu soruyu sorun; “Bu belgenin basılı haline    gerçekten ihtiyacım var mı ? Bu belgeyi yazdırdıktan sonra metinde değişiklik yapmam  gerecek mi?” Eğer belgeyi yazdırdıktan sonra tekrar düzenlemeniz gereken bir durum oluşacaksa, belgenin düzenlenmiş ve onaylanmış son halinin çıktısını almak gereksiz kağıt tüketiminizi azaltacaktır. Belgelerin gereksiz yere yazdırılmasının önüne geçilmesiyle daha az toner kullanılmış olur ve maliyetlerde azaltma sağlanır.
  • Belgeleri yazdırmadan önce yazdırma özelliklerini gözden geçirin; Bir önceki yazdırma işleminizde farklı kağıt boyutu / yönü kullanmış olabilirsiniz ve yazdırma özelliğinde hala bu özellikler kalmış olabilir. Belgeleri yazdırmadan önce bu özellikleri kontrol ederek, istemediğiniz özelliklerde çıktı almanızı engelleyebilirsiniz.
  • Çift taraflı baskı özelliğini kullanın; Tek taraflı bastırılması zorunlu olan belgeler dışında, çıktılarınızı çift taraflı bastırarak %50 kağıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Toplantılarda kağıt kullanmayın; Toplantılarda alacağınız notlar için kağıt yerine bilgisayar kullanmak kağıt tüketiminizi azaltmak çevreci ofis olma yolunda önemli bir adımdır.
  • Dijital süreçlere geçin; Kağıt tüketiminizi azaltmak için sözleşmeler ve onay işlemleri için elektronik imza ve dijital yöntemleri tercih ederek kağıt tüketiminizi ciddi oranlarda azaltabilirsiniz.
  • Çıktı kağıtlarının arkalarını müsvedde olarak kullanın; Gizliliği olmayan, tek tarafı yazılı kağıtları müsvedde olarak kullanmak, hatta bu kağıtları tek taraflı bir defter haline getirmek kağıt israfını azaltmanızda büyük rol oynayacaktır.

Unutmayın! 1 hektarlık alanda yaklaşık 10.000 ağaç bulunmaktadır. 10.000 ağaç , 30.000 insanın günlük tükettiği oksijeni üretebilir. Dünyada herkes kağıt tüketimini yarı yarıya azaltırsa yılda 8 milyon hektar ormanımızı koruyabiliriz.

2- Su İsrafını Engelleyin

Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil, tam tersine “su stresi yaşayan” bir ülkedir. Ülkemizin ilerleyen yıllarda “su fakiri” bir ülke olmaması için suyumuzu israf etmemeli, su israfı konusunda çalışanlarımızı ve çevremizi bilinçlendirmeliyiz. Artemis Arıtım olarak bizim de yer aldığımız National Geographic tarafından yayınlanan 25 Litre belgeselini izleyerek ve izlettirerek bu konuya dikkat çekebilirsiniz.

Peki su israfını engellemek için başka neler yapılabilirsiniz ?

  • Su sızdıran musluk ve rezervuarlar tamir edin; Bir musluk veya rezervuar saniyede bir damla su sızdırıyorsa; yılda en az 12.500 litre su israf ediliyor demektir. Musluk ve rezervuarlarınızı tamir ettirerek su israfınızı azaltabilirsiniz.
  • Fotoselli veya havalandırmalı muslukları tercih edin; Muslukların açık unutulup, suyun dakikalarca boşa akmasını önlemek için fotoselli musluklara geçiş yaparak su israfına karşı önemli bir adım atabilirsiniz. Klasik musluklar yerine havalandırıcılı, düşük akımlı musluklar kullanılarak su tüketimi %25 oranında azaltılabilirsiniz.
  • Bitkilerinizi akşam saatlerinde sulayın; Ofis ve işyerinizdeki yeşil alanları, buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde sularsanız her defasında 112 lt su tasarrufu sağlamış olursunuz.
  • Rezervuarların hacmini azaltın; Tuvaletlerin klasik rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. Suyu israf eden bu tuvalet rezervuarları mutlaka değiştirilmelidir. Bunun yerine yıkama başına 4 litrelik ultra düşük tuvalet rezervuar ile  tuvaletlerde su tüketimini %75 azaltmak mümkündür.
  • Ellerinizi yıkarken suyu israf etmeyin; Özellikle pandemi döneminde el hijyenimize daha çok önem verir, ellerimizi daha sık yıkar olduk. Peki el hijyenimize özen gösterdiğiniz kadar suyumuzu israf etmemeye de özen gösteriyor musunuz? Ellerinizi 20 saniye boyunca sabunlarken musluğu kapatarak su israfını engelleyebilirsiniz.

3- Enerji Kullanımınızı Azaltın

Dünyamızın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınmayı enerji tasarrufu sağlayarak önleyebilmemiz mümkün. Enerji tasarrufu ile karbon ayak izimizi azaltarak doğayı koruyabilir aynı zamanda ekonomik kazanç da sağlayabiliriz.

Peki ofis ve iş yerlerinde enerji tasarrufu nasıl sağlanır?

  • Enerji tasarruflu aydınlatmaya geçin; Flüoresan lambalar yerine uzun ömürlü ve çevre dostu LED ve enerji tasarruflu ampulleri kullanarak ofis ve işyerinizin aydınlatma maliyetinde önemli bir düşüş sağlayabilir, karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz.
  • Hareket sensörlü aydınlatma kullanın; Çok fazla kullanımın olmadığı alanlarda hareket ‌sensörlü aydınlatma armatürleri kullanarak gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
  • Kullanmadığınız elektrikli aletleri kapalı tutun; Kullanmadığınız elektrikli aletleri kapalı tutarak, masa başında uzun süre olmayacaksanız bilgisayarınızı kapatarak, ofisten çıkarken aydınlatmaları kapatarak ciddi oranda elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Güneş paneli sistemi ile kendi elektriğinizi üretin; Ofis veya iş yerinizin çatısına güneş paneli yerleştirerek kendi çevre dostu elektriğinizi üretebilir, enerji ihtiyacınızın tamamını veya bir kısmını güneşten sağlayabilirsiniz.
  • Bilinçlendirme çalışmaları yapın; Çalışanlarınıza enerji tasarrufu ve iklim değişikliği konusunda bilinçlendirme eğitimi ve etkinlikleri düzenleyin. WWF tarafından iklim değişikliğiyle mücadele konusunda farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan National Sweater Day (Ulusal Kazak Günü) 2010 yılından beri şubat ayında kutlanıyor. Siz de ofis ve işyerinizde Kazak Giyme Günü düzenleyip, ortam sıcaklığını birkaç derece düşürerek hem farkındalık oluşturabilir, hem de enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Unutmayın! ortam sıcaklığındaki bir derecelik artış ya da azalış faturalarınızda %10 ile %20 arasında fark yaratır.

4- Atıklarınızı Geri Dönüşüme Kazandırın

İyi bir atık yönetiminde temel ilke atık oluşturmamaktır. Atık oluşturmanın kaçınılmaz olduğu durumlarda ise atık miktarını azaltma yöntemlerini denemeliyiz. Peki oluşan atıklarımızın yönetimi nasıl olmalı ? Tabi ki geri dönüşüme kazandırarak;

  • Ofis ve işyerlerinizde oluşan atık türlerini belirleyin. (Kağıt, cam, plastik, organik vb.)
  • Atıkları kaynağında ayrıştırarak için biriktirmek için atık kovaları temin edin.
  • Çalışanlarınıza atık ayrıştırma ve geri dönüşümünün önemi konularında bilinçlendirme eğitimi verin.
  • Atık kovaları dolduğunda lisanslı tesislere gönderimini sağlayarak atıklarınızı geri dönüşüme kazandırın.

Unutmayın!

  • Geri dönüşüme kazandıracağımız 70 kg kağıt ile 1 ağaç kurtarabiliriz. Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir.
  • 1 ton cam atığın geri dönüşümü ile 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır.
  • 1 ton plastik geri dönüşümü ile;
    • 41 kg sera gazı emisyonu önlenir.
    • 5774 kWh elektrik tasarrufu sağlanır.
    • %80 enerji tasarrufu sağlanır.
    • 2,3 m3 depolama alanından tasarruf edilir.

5- Geri Dönüştürülemeyen Ürünleri Kullanmaktan Vazgeçin

Dünyamızın önemli sorunlarından biri de atık kirliliğinde boğuluyor olmasıdır. Oluşturduğumuz atıkların bazıları doğada çözünemiyor ve yıllar geçmesine rağmen hala aramızda dolaşmaya devam ediyor. Bu noktada geri dönüşebilen ürünleri kullanmak önem arz ediyor.

Peki ofis ve iş yerlerinde hangi geri dönüşemeyen atıklardan vazgeçebilirsiniz?

  • Karton bardak kullanımından vazgeçin; Kahve, çay, su gibi içecekleri içmek için kullandığınız karton bardakların iç kısmının plastikle kaplı olduğundan geri dönüştürülemediğini biliyor muydunuz? Çevreci olmak için geri dönüşemeyen ürünleri kullanmayı terk etmeliyiz.
  • Kâğıt peçete, ıslak mendil gibi atıkları oluşturmaktan kaçının; Geri dönüşüme gönderilen kağıtların temiz olması gerekmektedir. Kağıt peçete, ıslak mendil, makyaj temizleme mendili gibi kirlenmiş kağıt atıklar geri dönüşüm için uygun olmadığından bu atıkları oluşturmaktan mümkün olduğunca kaçının.

Küresel çevre sorunlarını önlemek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevreci ofis olma yolunda ilk adımı atmaya var mısınız?


Kaynak

detaylı bilgi için lütfen bizi arayın.